Na námestiach v novembri 1989 znela pieseň Sľúbili sme si lásku

17.11.2009 Celý región

Bratislava 16. novembra (TASR) – Sľúbili sme si lásku, sľúbili vravieť pravdu len, sľúbili sme si vydržať, sľúbili sme si nový deň - to je refrén najznámejšej novembrovej pesničky z roku 1989.
Martinský rodák Ivan Hoffman ju spieval na bratislavskom Námestí SNP prvýkrát práve pred 20 rokmi.

Udalosti novembra, eufóriu a spolupatričnosť národa vystihol Hoffman aj v tretej slohe piesne: „Na našich uliciach podajme si ruky, neviery a strachu už naozaj bolo dosť“. Pesnička Sľúbili sme si lásku vyšla na singli vydavateľstva Opus, na druhej strane bola ďalšia jeho pieseň Nech mi nehovoria. Ivan Hoffman dnes pracuje ako novinár pre Český rozhlas.

Po 20 rokoch nahral cover verziu tejto piesne Ivan Tásler so skupinou IMT Smile. „Táto pesnička mi nedala pokoj už niekoľko rokov, aj sme kúsok z jej začiatku párkrát zahrali na koncertoch. Nahrávka samotná vznikla spontánne, začali sme si tú tému hrať v štúdiu a tak sme ju aj nahrali, domixovali sme do nej autentické zvuky z novembrového námestia, “ povedal pre TASR Tásler a dodal: „Ivan Hoffman ma nepoznal, keď som sa na neho ako autora kontaktoval, tak som sa mu predstavil a poslal aj svoje nahrávky. Našu verziu piesne Ivan Hoffman počul a súhlasil s ňou. “ V slovenskom éteri sa nová verzia piesne hrá už viac ako dva týždne, vydaná bude na novom albume, ktorý Ivan Tásler s IMT Smile pripravuje na marec budúceho roku.

K „nežnej“ patrí aj pieseň Pravda víťazí skupiny Tublatanka. „Sme radi, že sa zapísala do povedomia ľudí ako taká nepísaná hymna revolúcie, “ povedal pre TASR Martin Ďurinda, líder kapely a dodal: „Pesnička vznikla už dva roky pred revolúciou, na motto masarykovského hesla Pravda zvíťazí, chcel som, aby tá pesnička bola rebelská, aby bola zrkadlom doby a myslím, že textár Martin Sarvaš to vystihol. Tesne po revolúcii sme k nej natočili aj videoklip. “

Ďurindu a Tublatanku spája s Nežnou revolúciou aj ďalšia skutočnosť. „Prvé tri dni mítingov na Námestí SNP boli ozvučené mojou gitarovou aparatúrou a mikrofónom, ako pódium poslúžil podstavec pod bicie nástroje nášho bubeníka Ďura Černého. Boli sme na takzvanom nultom mítingu, ktorý bol ešte na Hviezdoslavovom námestí. Milan Kňažko a ostatní hovorili ľuďom o stretnutí ďalší deň na Námestí SNP a dúfali, že príde veľa ľudí. Aparatúru sme doviezli naším zájazdovým autobusom, keď sme ju stavali, tak sme sa obzerali okolo seba, aj si nás nakrúcali dvaja nenápadní príslušníci ZNB. Naša snaha pomôcť revolúcii však bola jasná, “ dodal Ďurinda. Známy refrén piesne „Pravda víťazí, pravde čas nevadí, ani lesk všemocných peňazí, pravda víťazí, ak ju sám nezradíš, pravda vždy zvíťazí“ má dnes už viac ako 20 rokov.

Pocta Majakovskému Roba Grigorova s textom Kamila Peteraja patrí k novembrovým udalostiam, textu dominuje sloha „odpusť Bože, odpusť básnikom, za to že prišli na tento svet zmeniť, čo bolo včera a predvčerom“. Grigorov patrí medzi hudobných rebelov, mal šestnásť, keď začínal vo folkovej skupine Prešporok, po nej to bol Ventil RG, Mona Lisa, vlastná kapela Midi. V roku 1988 odišiel do Belgicka, vrátil sa po Nežnej revolúcii. „Dve veci ma inšpirovali k tejto skladbe, prvou bola už neznesiteľná spoločenská situácia, druhou bola moja spolupráca s Robom, ktorý mohol takúto tému interpretovať, “ uviedol pre TASR Peteraj a dodal: „Pesnička vznikla z vnútorného pocitu a presvedčenia a myslím, že úspechom prekonala naše očakávania. “

K novembru 1989 patrí jednoznačne pesničkár a básnik Karel Kryl. Tento rodák z moravského Kroměříža vydal prvú LP platňu Bratříčku, zavírej vrátka v marci 1969. Ešte v roku 1969 emigroval do NSR. V roku 1971 nahral v Nemecku koncertnú verziu platne Bratříčku, zavírej vrátka, tá sa potom do Československa dovážala ilegálne v obale platne ako Viedenské valčíky. V Nemecku vydal Karel Kryl ďalšie LP platne Rakovina, Karavána mraků, Plaváček či Vůně. Do Československa sa vrátil po Nežnej revolúcii v roku 1989. Na koncertoch po celom Československu hral najviac piesne Morituri te salutant, Anděl, Děkuji aj Král a klaun. Karel Kryl zomrel vo veku nedožitých 50 rokov 3. marca 1994, v pesničkovej tvorbe pokračuje jeho mladší brat Jan Kryl, ten začal s vystupovaním dva roky po bratovej smrti. Práve Jan je ten „bratříček, ktorý mal zavírat vrátka“. Svoje vystúpenia končí dnes Jan obyčajne pesničkou Děkuji. V auguste 2008 vydal album Není bratr jako bratr.

K novembrovým interpretom patrí aj rodák z Olomouca, folkový pesničkár Jaroslav Hutka. Bol signatárom Charty 77, z tohto dôvodu mal už v roku 1977 zakázané verejné vystupovanie. Pre politický nátlak odišiel v októbri 1978 z Československa, žil v emigrácii v Holandsku. Vrátil sa v novembri 1989, na Letenskej pláni po boku Marty Kubišovej spieval svoje piesne, medzi nimi aj Stůj břízo zelená. V novembri 2007 dal o sebe opäť vedieť, keď nahral skladbu Udavač z Těšína. Je adresovaná Jaromírovi Nohavicovi, ktorý podal informácie Štátnej bezpečnosti o Karlovi Krylovi výmenou za možnosť vycestovať do Rakúska.

Jedným zo skutočných symbolov Novembra 1989 je speváčka Marta Kubišová. Jej životný príbeh je skutočne dramatický. Pesničku Modlitba pro Martu autorov Jindřicha Brabca a Petra Radu nahrala 23. augusta 1968. Aj text tejto piesne bol dôvodom, prečo dostala od štátnych cenzorov 3. februára 1970 zákaz vystupovania. Nepomohli ani priaznivé zahraničné ohlasy z ich koncertov v parížskej Olympii či na festivale Midem v Cannes. Po 20 rokoch, naživo bez hudobného sprievodu ju spievala z balkóna na Václavskom námestí v začiatku zamatovej revolúcie a potom z tribúny na Letenskej pláni pred miliónom ľudí. Po jej boku stáli Alexander Dubček a Václav Havel. Textár Petr Rada napísal nadčasový text tejto piesne, aktuálny v roku 1968 aj v roku 1989: „Ať mír dál zůstává s touto krajinou, zloba, závist, zášť, strach a svár, ty ať pominou, ať už pominou. Teď, když tvá ztracená vláda věcí tvých zpět se k tobě navrátí, lide navrátí. “ Dodnes je táto skladba záverečnou na koncertoch Marty Kubišovej.
 

Vyberte región